Kognitiv terapi, ACT og psykodynamisk terapi hos psykolog i Aarhus
Metoder i det terapeutiske arbejde:
Jeg har mit primære metodiske afsæt i den kognitive tradition. Indenfor denne tradition arbejder vi ud fra en grundlæggende opfattelse af, at tanker, adfærd, krop og følelser påvirker hinanden gensidigt, og fokus er især på at undersøge hvordan specifikke tanke- og adfærdsmønstre har betydning for mistrivsel. Derfra arbejder vi med at skabe forandring igennem udfordring af disse mønstre og vores måde at forholde os til dem på. Konkrete redskaber og øvelser er en naturlig del af denne måde at arbejde på.
Det overordnede mål er, at dine tanke- og adfærdsmønstre i mindre grad skal begrænse dig i at leve det liv, du gerne vil leve.
Der findes forskellige metoder indenfor den kognitive tradition, og jeg har især fordybet mig i metoden Acceptance and Commitment Therapy (ACT), som hører til i den såkaldte 3. generation af kognitiv adfærdsterapi, og hviler på et stærkt evidensbaseret fundament.
I ACT arbejder man ud fra et perspektiv omkring, at det ikke er tilstedeværelsen af smertefulde tanker og følelser, der i sig selv giver os lidelse, men derimod vores ineffektive kamp imod dem. Denne kamp betragter man som den primære barriere imod at kunne leve et godt liv. Vi arbejder derfor med at ændre tilgangen til smertefulde tanker og følelser fra kamp og undgåelse til i højere grad at møde dem med nysgerrighed, rummelighed og accept, og derfra fokusere på, trods deres tilstedeværelse, at engagere os i at leve livet, som vi gerne vil være i stand til - altså baseret på det, der er værdifuldt for os.
I ACT er fokus således ikke på at komme af med svære tanker og følelser, men at ændre vores forhold til dem, blive bedre til at håndtere dem som en naturlig del af livet, samt at undgå at lade vores livsudfoldelse blive begrænset af dem. Kernekomponenten i denne forbedrede evne til håndtering af svære tanker og følelser er den "psykologiske fleksibilitet", som vi sigter i mod at øge via forskellige redskaber.
Grundforståelsen i ACT er et fundament for mig, men indimellem kan jeg også vurdere det relevant at supplere med viden og metodik fra forskellige andre terapeutiske tilgange. Det gør jeg dels ud fra en erfaring med, at det kan være forskelligt hvilken tilgang, der passer bedst til forskellige problematikker og klienter, og forskellige metoder giver således en vis fleksibilitet i forhold til det enkelte forløb. Derudover oplever jeg, at en integration af forståelsesmodeller og redskaber fra forskellige tilgange kan bidrage til den gode effekt.
Den psykodynamiske forståelsesramme er naturlig for mig at inddrage i forhold til problematikker, hvor vi kan have gavn af at finde ind til en dybere indsigt i baggrunden for problematiske tanke-, adfærds- og relationsmønstre. Her har vi fokus på hvordan vores oplevelser og erfaringer fra tilknytningen til og samspillet med andre mennesker igennem livet påvirker vores mønstre videre frem.
At få indsigt i disse sammenhænge omkring egne mønstre fungerer ofte som et godt udgangspunkt til at forstå sig selv bedre og bidrager til mulighederne for at arbejde med dem i retning af at skabe forandring.
Forståelsen af forbundetheden mellem krop og psyke er desuden en naturlig del af min tilgang til at arbejde med din trivsel. Her inddrager jeg bl.a. metoder og viden fra Somatic Experiencing (SE)og mindfulness, når det giver mening.
Derudover har jeg et stort kendskab til positiv psykologi, som jeg også gerne inddrageri situationer og forløb, hvor det viser sig relevant.
I parterapi tager jeg specifikt udgangspunkt i den emotionsfokuserede metode (EFT). Her har vi fokus på identifikation og bearbejdning af tilknytnings- og interaktionsmønstre med henblik på at genoprette en tryg platform for kærlighed, samhørighed og kommunikation. Fra dette udgangspunkt vurderer vi sammen hvilken retning der giver mening for netop jer som par i den situation, I befinder jer i.
Overordnet terapeutisk tilgang:
For mig er en forudsætning for god terapi det menneskelige møde, empati, nysgerrighed og den gode relation mellem dig som klient og mig som terapeut. Det er velunderbygget i forskningen, at denne relation skal fungere for at terapien kan få tilstrækkelig effekt. Vores relation er dermed vores fælles fundament, hvorfra vi sammen skal arbejde på at skabe terapeutisk forandring med indsigt, perspektiveringer, redskaber og metoder på den måde, der er passer bedst til problemstillingen og situationen.
Du er altid velkommen til at kontakte mig uforpligtende til en snak om hvordan jeg evt. vil kunne hjælpe dig med en specifik problemstilling.